Стевия или полезната захар

Стевия е естествен подсладител, който успешно замества захарта. Тя е многогодишно растение от сем. Астроцветни. В естествено състояние достига до 60-80 см. височина. Представлява силно разклонен храст, с прости листа и малки, бели цветове. Кореновата система на растението  стевия е силно разклонена и добре развита.

Тя е многогодишно храстовидно растение, което в България се отглежда като едногодишно. Известна е като “медена билка” заради сладкия си вкус.  Единствените опасения при употребата на стевия са, че при по-високи дози може да доведе до понижаване на кръвната захар и на кръвното налягане, което не би било напълно безопасно за хората, страдащи от подобни проблеми. Все пак “Световната здравна организация” определя стевия като напълно безвредна. Изглежда забраната на медената билка в много страни ще се окаже поредната параноя на някои учени или нелоялна конкуренция от страна на производителите на изкуствени подсладители.

Още преди откриването на Америка от Колумб, индианците от племето гуарани са използвали стевията като подсладител. Достатъчно било да добавят няколко листа от стевия в напитките си и те ставали удивително сладки. Гуараните нарекли тази трева “ка-а-хе-е”, което в превод означава “сладка трева” или “медени листа”.

По света, стевия набира изключителна популярност в началото на 70- те години на XX в., когато служител от Министерството на селското и горско стопанство на Япония донася семената на растението в родината си. Започва масовото й отглеждане, а паралелно с това и задълбоченото и изучаване в над 60 лаборатории на селскостопански, медицински и други научно- изследователски учреждения в Япония. В резултат на това, японците разработват нов метод за извличане на гликозидите, а през осемдесетте години Япония вече използва 90% от световния добив на стевия.

Интересът на Япония служи като катализатор, след което започва бързото интродуциране на стевия в различни части на света: Южна  Корея, Китай, Тайланд, САЩ, Тайван, Сингапур, Канада, Израел, бившият Съветски Съюз. В началото на 80-те години в Русия, Украйна и Казахстан започва масово отглеждане на стевия в плантации, в следствие на задълбочените научни изследвания, както за получаването на нови сортове, така и заради лечебно-профилактичните свойства на растението. В руските научни среди, стевия за първи път е класифицирана като растение- адаптоген. След аварията в Чернобил, стевия е използвана за лечение и профилактика на пострадалите от аварията, освен това е била и част от рациона на подводничари и космонавти, както и на управляващия елит.

В САЩ от 1997 г. стевиозида е приет за подсладител в американската армия. В резултат на редовната му употреба американските военни лекари констатирали рязко намаление на заболяванията в армията независимо от капризите на времето, а възстановяването на войниците след тежки физически и психически травми ставали в много кратки срокове.

През 1990 г. в Китай се провежда IX симпозиум по проблемите на захарния диабет. Там стевията получава златен медал като едно от най- ценните растения, които способстват за повишаване нивото на биоенергийни възможности на човека и позволяват да води активен живот до дълбоки старини.

Както вече споменахме, тази медена билка е изключително полезна. Стевията е богата на стевиозиди (сладки гликозиди), които участват в обмяната на веществата (но без съдържание на инсулин) и нормализират нивото на захарта в кръвта. Стевията съдържа също витамини (А, С, от групата В), минерали (калий, цинк, желязо, калций, магнезий, селен), аминокиселини, пектин, фибри и т.н. Въпреки силната сладост (300 пъти по-сладка от захарта), освен това в стевия няма калории.

Билката на първо място се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имунната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, редуциране на наднормено тегло, хипертония, стомашно-чревни заболявания, като тонизиращо средство, стимулиращо умствената и физическа активност, като анитсептик и противовъзпалително средство. Сладката трева може да се използва като изсушена билка, като воден, спиртен и маслен извлек. Във фармацевтичната промишленост стевията се използва за приготвянето на препарати, които помагат при токсикомания (алкохолизъм и наркомания).

Стевия съдейства за почистване на токсините и шлаките от организма. Въпреки, че стевията е много сладка, тя не съдържа калории. Веществата в стевията не ферментират в устната кухина, т.е. не засилва апетита. Освен това стевия подобрява храносмилането и обмяната на веществата. Стевия е мощен антиоксидант и се справя успешно със свободните радикали.

Тя е най-добрият заместител на захарта. Въпрос на време е да бъде разрешена във всички страни по света и да заеме заслужено място в ежедневното хранително меню на потребителите, които се стремят да водят здравословен начин на живот.

Любителите на стайни растения могат да си засадят и отгледат сами храстовидната стевия, като трябва да вземат под внимание факта, че билката изисква южно изложение с достатъчно светлина, умерено поливане и периодично наторяване и подхранване.

Размножаване на стевия със семена:

Семената се разпределят по повърхността на предварително навлажнен почвен субстрат (смес от торф, пясък и перлит в съотношение 1:1:1), с леко притискане, без допълнително закриване. Веднага се създава влажна камера с полиетиленово покритие, която остава плътна до 4-ти ден, след което до 12-я постепенно се премахва. Поливането става само при нужда, винаги отдолу, без допускане на преовлажняване и отмиране на прорастъците. Температурата в помещението трябва да е 18-20 градуса. Желателно е добро осветление през деня. Масово развитие се наблюдава още на 4-я ден след сеитба. До 19-я ден, част от растенията са готови за пикиране, което се прави на същата почвена смес. Необходими са най-малко два месеца след поникването за получаване на готов разсад, който задължително трябва да премине едноседмично закаляване на открито преди окончателното си засаждане при полски условия.
 

Може да си приготвите чай от стевия. За целта 1 гр. суха маса се кипва в 1 литър вода за 8-10 минути, възможно е и второ заваряване в 400-500 мл. Може да се използва заедно с други чайове, в какао, мляко, компоти и други. След като е готов, чаят може да се охлади, след което го сипете в дълбока чаша и украсете с резен лимон. Ще се учудите колко лятно приятно ще ви подейства тази свежа напитка.

   
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!