Как да си направим плантация с Пауловния

Дървото-чудо или по друг начин казано ПАУЛОВНИЯ е растение, което се отглежда лесно, бързо се развива и предоставя много възможности за печалба.

Пауловнията за няколко месеца избуява и става висок стълб, достигащ до 6 и повече метра. Дървото е устойчиво както на засушавания,така и на много ниски температури. Температурният диапазон в който растението проявява толерантност е доста широк – от –25 °С до +45 °C. Това прави Пауловнията изключително подходяща за отглеждане в много райони по света, както и в нашите географски ширини.

Ако решите да правите плантация и да отглеждате Пауловния трябва да имате в предвид няколко неща, за да изберете подходящото място. На първо място трябва да се обърне внимание на почвата и по-точно на нейната киселинност. Пауловнията се развива добре на всеки вид почва, освен на такива с високо pH. Киселинността трябва да бъде над 6. Също така е важно да се обърне внимание на податливостта на съответното място към напояване, свободното отводняване на почвата, дали има водоустойчиви пластове като скали или гъста глина на по-ниски нива.

Освен това дървото обича да расте на защитено от силни ветрове място.

След като бъде избран подходящият терен, той трябва да се подготви по същия начин, както за създаване на овощна градина.

Първо се почиства земята от плевели, като за изкореняването им, ако се използва хербицид е добре това да се прави 5-6 седмици преди засаждане с Пауловния. След този първи етап се пристъпва към дълбока оран, като препоръчителната дълбочина е 60-100см. А след това се извършва заравняване, чрез верижна машина.

Следващият етап е да се правят дупки и да се планира засаждането. Тук трябва да се вземе предвид големината на работните съоръжения (трактори, косачки, цистерни). От предназначението на насаждението зависи и схемата на засаждане на фиданките. При схема 5 x 5 м – 40 бр./дка, а при 3 x 3 м 116 бр./дка, което е максималният брой дръвчета на декар. След уточняване на местата за засаждане следва изкопаването на дупките, за което се използва техника, оборудвана със свредел с диаметър 60 см. Дълбочината може да стигне до 1,5 м, ако почвената покривка е достатъчно дебела.

Следващият етап е този на засаждане на фиданките. В България това се извършва през периода от ноември до началото на април. Важно е да се избегне опасността от измръзване или заледяване преди засаждането, тъй като младите фиданки са особено податливи на измръзване в най-ранния им стадий. Но веднъж засадени, те са доста жилави и устойчиви. След като се изкопаят дупките, точно преди засаждането, всички легла трябва да бъдат обилно напоени с вода. Препоръчва се пръстта, с която се заравят фиданките, да съдържа 50% угнил оборски тор и някои други минерални торове. През пролетта и ранното лято е възможно някои насекоми, предимно гъсеници, да нападнат Пауловния, но това е рядко явление, тъй като дървото е известно с резистентността си към насекоми. Ако все пак това се случи, борбата с тези неприятели не представлява проблем и е сравнително лесна.

 Когато се отглеждат дръвчета с цел получаване на дървесина, изправения ствол е много важен и се постига, като се кършат подалите се странични клонки и се внимава да не се късат големите листа. Правилното спазване на тези няколко важни стъпки води до отглеждането на високи, изправени стволове.

 Колкото повече усилия се полагат през първата година, толкова по-добри резултати се постигат в следващите години.

 
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!