Пчеларството с рекорден износ за 2010

Според статистика на  Съюза на българските пчелари, в България е налице синдром на изчезване на пчелни колонии, както и на пчелари. За периода 2007-2009 пчелните семейства намаляват с около 90 хиляди, а пчеларите с около 7 хиляди. Макар че звучи много мистериозно, този синдром си има своето логично обяснение. Като причини за този проблем се посочват някои редки болести, пръскането на земеделските култури с пестициди и пропуските във ветеринарното обслужване.

Реално у нас само 2% от хората, които се занимават с пчеларство са ангажирани професионално с това, а за останалите това е хоби.

В предвид на ограниченото предлагане, цената на този продукт е скочила почти двойно в сравнение с 2006-2007 година, когато максималните равнища са достигали 5 лева. Към момента паричната стойност на килограм пчелен мед варира между 6 и 15 лева.

Подобна цена, нарежда медът сред рядко консумираните стоки за сравнително голяма част от българското население.  Пенсионерите, като едни от най-големите любители на меда, в момента на криза, трябваше да се откажат от този хранителен продукт и да го заместят с друг.

Въпреки това, медът си остава търсен- по-слабо на вътрешния пазар и повече за външния.

През 2010г. България е изнесла рекордно количество мед. Според думите на председателят на "Български пчеларски съюз" - Ганчо Ганев,  по предварителни данни, българските производители на мед са продали в чужбина около 7200-7700 тона от общо произведените 12 000-13 000 тона през изминалата година.

Досега такъв износ не е реализиран.

Според Ганев съществува тенденция за постепенно поскъпване на изкупната  цена на мед, което не е повлияно от инфлационните процеси и поскъпването на хранителните продукти, като цяло. Основния фактор за по-високата парична стойност на този хранителен продукт е ограниченото предлагане на нашия пазар и специфичността на добиването му.

На специализираното изложение „Пчеломания”, което се провежда ежегодно от  2004г. до сега и което отвори  врати на 24.03.2011г. в град Добрич, Ганчо Ганев, коментира както възможностите, които предлага традиционното пчеларство, така и алтернативните начини за добиване на мед. Любопитно за незапознатите се оказа, добиването на мед от рапица. Предвижда се изключителен интерес към този продукт, както от страна на потребителите, така и на много земеделски производители. В форума тази година участват 45 фирми, като сред тях има и чуждестранни – от Гърция, Чехия, Италия, Полша, Турция и Сърбия.

Проявяващите интерес към бизнеса с мед или просто към самият продукт, могат да намерят и да се запознаят с различните видове пчелни продукти, преработващо пчеларско оборудване; пчеларски инвентар;  микролаборатории за окачествяване; восъчни основи;  ветеринарни препарати; лицензирани майкопроизводители и специализирана литература. На изложението се обсъждат наболели проблеми в областта, начините за развитие и популяризиране и всичко останало отнасящо се до пчеларската дейност и медодобив.




Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!