Най-важното за сеитбата на зеленчуци!

Производството на зеленчуци у нас се осъществява по два начина: чрез директно засяване на семената - при граха, фасула, морковите, магданоза и др. или чрез използването на разсад - засаждане на достигналите определена фаза на развитие разсадни растения.

Сеитбата на зеленчуков разсад може да бъде редова, лентова, ивичеста гнездова или разпръсната.

Редовата сеитба се прилага при граха, бамята, спанака и др.

Лентовата сеитба е един от най-подходящите и широко използувани начини на сеитба, които може да се прилагат при почти всички зеленчукови култури. Основните му предимства са избор на оптималната големина и конфигурация на хранителната площ; възможност за механизиране на всички работни процеси. Механизираното засяване се извършва с пневматични сеялки и специализирани зеленчукови сеялки за точна сеитба, които работят с до 3 пъти по-ниски сеитбени норми.

Ивичестата сеитба се прилага при някои кореноплодни култури -морков, магданоз. При нея семената се разполагат в тесни ивици от 3 до10 см, между които се оставят разстояния, позволяващи механизиране на почвообработките.

Гнездовата сеитба се прилага при някои тиквови култури (дини, пъпеши, тикви) и при някои увивни сортове фасул - семената се засяват в предварително подготвени гнезда. Гнездата, подготвени за тиквовите видове, се наторяват с органични и с минерални торове, за да се създаде благоприятен хранителен режим за интензивно развитие на младите растения. За всяко гнездо се осигуряват 2-3 кг добре разложен оборски тор.

Разпръснатата сеитба се прилага предимно при разсадопроизводството и при отглеждането на ряпа, репички и спанак.

Дълбочината при която се извършва засяване зависи от влажността и структурата на почвата и големината на семената. Сравнително плитко се засяват дребните семена в почви с механичен състав и слабо колебание на влажността в повърхностния почвен слой. При тиквовите зеленчукови култури сеитбата може да се извършва на гнезда. В такъв случей се прилага т.нар. етажна сеитба, която представлявазасяване на част от семената по-дълбоко в почвата, а другата част - по-плитко. По този начин се осигорават оптимални условия за поникване на семената.

При културите с по-дребни семена - лук, домати, пипер, патладжан, моркови, репички и др., засяването се извършва на дълбочина до 2,5 см, при културите със средно едри семена -краставици, дини, пъпеши, около 3-4 см, а при културите с едри семена -фасул, тикви, грах - на 4-6 см. Изключително важно е да се спазват сроковете за сеитба! Те зависят от биологичните особености на растенията и почвено-климатичните условия.

В зависимост от сроковете на сеитба основните зеленчукови култури се разделят в следните групи:

• пролетни - лук, магданоз, грах, репички и др;

• летни -репи, моркови;

• есенни - спанак, марули;

• предзимни - лук, грах, моркови, бакла.

Много често по-голяма част от зеленчуковите култури се отглеждат чрез предварително производство на разсад. Този начин има следните предимства: удължава се вегетационният период на зеленчуковите култури, осигурява по-ранна продукция при топлолюбивите култури, тъй като през студеното време, което при директна сеитба на открито не би могло да се използва и младите растения се отглеждат в парници и оранжерии; удължава периода на плододаването, защото гарантира най-подходящия сезон за отглеждане на зеленчуците; позволява да се изразходват по-малко зеленчукови семена, някои от които са доста скъпи.Един от недостатъците на този начин на отглеждане на зеленчуковите култури е необходимостта от скъпо струващи съоръжения за култивация.

Засаждането на разсада се състои в отскубване на растения от площта, където са отгледани до определена фаза, и в изнасянето им на друго постоянно място.

За по-добро запазване на кореновата система на растенията лехите с разсада се поливат много добре в деня преди разсаждането. При наскубване на разсада се отстраняват растенията с механични повреди. Два-три дни преди засаждането разсадът се третира профилактично с пестициди срещу неприятели.

Дълбочината на засаждане се определя в зависимост от височината и типа на стъблото на разсада и от начина на отглеждането му. Културите, които имат по-слабо развитие или скъсени стъбла,като например зеле, салата, целина и образуват листна розетка, се засаждат по-плитко. На 3-4 см се засаждат лукът и празът. Доматите, пиперът и патладжанът се засаждат на дълбочина 5-6 см над кореновата шийка.

Добрата грижа за растенията осигорява качествен зеленчуков продукт за потребителите на пазара! Share
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!