ЕУФОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ФОНДОВА БОРСА

През последните няколко седмици SOFIX се повиши с 22% и вдъхна надежда на много инвеститори за добър старт на новата година. Динамиката настъпила на българската фондова борса, граничи с еуфория и в нея се увличат все повече капитали. Ръстът на нашата борса е един от най-високите за Европа, през последния месец.

До скоро на пазара имаше прекалено много негативни фактори, които влияеха на SOFIX и той беше паднал много, но отшумяването на кризата се усеща както в реалният сектор, така и в търговията с различни финансови инструменти. Търговията на борсата доскоро беше подценявана, но вече може да се каже, че се наблюдава дори известно надценяване на определени компании. Въпреки очакванията за благотворно и оздравително  въздействие на световната рецесия, върху икономиката, се оказа, че на пазарите, все още не са отсети добре управляваните дружества, от тези, които са лошо менаджирани .

Специалисти прогнозират покачването на борсовите индекси да продължи още малко и да започнат консолидационни процеси, след което страстите ще бъдат леко охладени. 

Въпреки добрите прогнози обаче, инвеститорите не трябва да забравят, скорошните световни крахове и да не прекаляват с рисковете. Инвестиции трябва да се правят, след анализиране на риска и при ясни очаквания.

Някои от инвеститорите се подвеждат по конюнктурно високите маржове на печалбата на някои компании, които постепенно, а в някои случаи и рязко, ще се понижат, забавяйки ръста на печалбата. Възможно е да видим дори понижение на печалбите през тази или следващата година при някои компании, именно поради понижаването на маржовете до устойчивите за съответната компания.

Важно е да не се допуска бързото връщане, към състоянието, от което все още излизаме.

Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!