Микробиологичен екопрепарат "Байкал ЕМ 1" е отново в България


Байкал ЕМ 1 (1 литър)

    Продукта на фирма "ЕМ Кооперация" гр.Москва - един от най-добрите микробиологични препарати предлагани някога - "Байкал ЕМ 1" (ЕМ - Ефективни Микроорганизми), е отново в България. За качествата си и успехите, които той е пожънал за своите 15 години съществуване, има вече редица докторски дисертации, презентации на няколко езика, филми и най-важното - хиляди доволни клиенти.

    Принципа му на действие, най-лесно може да бъде синтезитран с две думи - Почвен Пробиотик, но и не само. "Байкал ЕМ 1"  е коктейл от полезни микроорганизми и бактерии, които са така необходими за поддържане на живота на всяко едно ниво във всяка една хранителната пирамида. Внасянето на продукта в почвата е внасяне на живот, такъв какъвто може би вече отдавна сме отнели с използването на изкуствени торове, пестициди, механични и химични обработки и т.н. Този активизатор на микробиологичните процеси в почвата е мисия за всеки, обичащ живота в градината си стопанин.

    Изключително добри са резултатите на "Байкал ЕМ 1" при отглеждане на оранжерийна или полева продукция като домати, чушки, краставици, моркови, ягоди, праскови, кайсии, малини и др. Препарата представлява /леко киселееща с дъх на мая или квас/ течност, съдържаща полезни бактерии, продукти на жизнедейността им, хранителната среда и нехлорирана вода. Безопасен е за човека /дори е полезен, но това ще е предмет на друга тема/, животните и околната среда. Може да се прилага в растениевъдството при всички селскостопански култури, овошки, лозя, цветя, разсадници за премахване на миризми при процеси на гниене, за производство на компост в личните стопанства и фермите.

   Механизмът на действие на препарата се състои в това, че микроорганизмите от него след попадане в почвата бързо се размножават, способстват за фиксиране на атмосферния азот, ускоряват разлагането на органичните материали в почвата / остатъци от трева, слама, корени, стебла и др./ като ги превръщат в леснодостъпни елементи за храна на растенията. По този начин освен шансовете за увеличаване на добивите, чувствително се повишават качеството на произведената продукция, както и срока на нейното съхранение /най-показателен е опита с откъснати ягоди при който след напръскване осезателно се забавя процеса им на гниене/.  

Както при всеки един продукт така и при "Байкал ЕМ 1" е важно да се вземат под внимание особенностите за правилното му използване:
- Предварителна подготовка и обработка на почвата - пролетта 7 дни преди засяване / засаждане /  на растенията и есента след прибиране на реколтата с концентрация до 1:100
- Обработка на семената - да се потопят в работен разтвор с концентрация 1:1000 за 2 часа
Пръскане на разсада и стайните растения - да се пръскат /поливат / с концентрация 1:2000
- Обработка на растенията - 2-3 л. работен разтвор с концентрация 1:1000 на 1 кв. метър в градината
- Приготвяне на компост - Всеки 20-сантиметров слой да се пръска с работен разтвор при разход на препарата 1 л. на 1 тон отпадъци. Между слоевете да се постави пръст с дебелина на слоя 1 см. Да се покрие с полиетилен.
- Обезмирисване на помещения за животни и птици и компостиране. В помещенито, където са птиците или животните /в тяхно присъствие/ се пръскат ежедневно, в течение на 3-4 дни пода и стените, после 2 пъти седмично, а след това 1 път месечно. Концетрацията на разтвора е 1:100, а разходът  около 1 л. разтвор на 1 кв. м. След 10-15 дни миризмата трябва да изчезне. Заедно със събирането фекалиите и постелките се пръскат отново с разтвор от препарата и се изнасят на мястото за компостиране. Оформят се купчини, които за около 2 месеца ще станат на компост.
- Обезмирисване на септични ями и утаители. Прилага се за обекти със самостоятелна канализация / вили, къщи, крайпътни ресторанти, мотели,  и др/. Изсипете в тоалетната чиния или директно в ямата или утаителя препарат „Байкал ЕМ1” от разчет 0,250 мл препарат на 2 куб. м. отпадъци. След 10-на дни миризмата ще изчезне.
- Обезмирисване на канализацията в апартамента и къщата. Когато решите да отсъствате от дома няколко дни /минимум 2 дни/ преди излизане излейте в тоалетната чиния, мивките и сифоните по 30 мл „Байкал ЕМ1”. След завръщането ви миризмата трябва да е изчезнала. Ако не се получи първия път - повторете.
- Обезмирисване на външни тоалетни. Изсипете в тоалетната /на 1 място/  0,250 мл препарат на 2 куб. м. отпадъци. Ако отпадъците са сухи предварително ги полейте добре с топла вода. Миризмата ще изчезне след 10-на дни и не трябва да се появява цяло лято. Извършвайте обезмирисването в топло време.
- Обезмирисване и очистване на малки водоеми. Очистването от органични замърсители /водорасли и различни гнилости/  на малки водоеми /площ няколкостотин кв м и дълбочина около 1 м / се извършва с разтвор от 1 част препарат, 1 част захарен сироп / 50% захар и 50% вода/ и 100 части вода /1:1:100/. Пръскането по повърхността се извършва от разчет 1  л разтвор на 1 куб. м.  вода. 10-на дни след пръскането замърсителите ще паднат на дъното. Във водата НЕ трябва да има хлор.

  Поради факта, че продукта е "жив" е изключително важно да го запазим такъв максимално дълго време - дори и поднесен вече в почвата. За целта например, поливането и/или пръскането с разтвора му не бива да се прави под пряка слънчева светлина или пък в процеса на приготовлене да се използват недобре измити съдове, контейнери, пръскачи в които е имало продукти с бактерицидно действие.

   Препоръчителната цена на дребно в търговската мрежа за 1 литър течен препарат е 24 лева с ДДС.

   За повече информация, въпроси, отзиви или желание за покупка, моля свържете се с нас по удобен за вас начин:

             с офиса ни във гр. Варна на тел. 052 / 69 5559,

             по е-меил: VARNA@farmland.bg

             или попълнете формата за запитвания ето тук .
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!