Брюква - как се отглежда жълтата ряпа
БРЮКВАТА или по друг начин казано, жълтата ряпа е зеленчукова култура, която не е много позната у нас. Това е растение от род Зелеви и е по-разпространена в Западна Европа. През първата година от семената на брюквата се образува главата, заради която се отглежда, а през втората година пуска цветоносно стъбло и образува семена. Познати са два подвида брюква - обикновена с жълто месо и обикновена брюква с бяло месо. Вегетационният период от поникването до образуването на главата е 90 дни.
Брюквата е култура, слабо взискателна по отношение на почва и климат. За отглеждане на брюква е подходящ влажният климат с пропускливи и богати почви. Неподходящи за отглеждане на брюквата са каменисти, тежки глинести почви и терени, в които има подпочвени води близо до повърхностния слой.
Тази култура е силно студоустойчива и издържа температура до минус 10°С без повреди. Семената започват да прорастват при близки до нулата стойности на термометъра, а оптималната температура за тях е 12-17°С. За формирането на кореноплода най-подходящата температура е 15-18°С.
Брюквата образува продълговати или кръгли глави, които много приличат на тези на цвеклото. Част от главата стърчи над земята и има кожас виолетово-червен цвят, а другата е зарита в почвата и има бяло-жълтеникъв цвят. Главата съдържа вода, мазнини, суров протеин, сурови влакнини. Кореноплодът е сочен, месест с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло. Те съдържат още витамини С, В1, В2, В6, провитамин А, целулоза, белтъчини, въглехидрати, захари, микроелементи натрий, желязо, калий, мед, цинк, манган, фосфор, магнезий, калций.
Семената на брюквата не се различават по големина и цвят от тези на обикновеното зеле. За да се получи разсад, те трябва да се засадят през април месец в открити лехи. Разсадът се засажда на постоянно място след образуването на 2-3 листа на разстояние 30-40 см вътре в реда и 50-60 см между редовете. Прибира се през ноември.
Брюквата е полезна при много болести- на сърцето, на бъбреците, при ларингит, при артеросклероза на съдовете на мозъка и сърцето, при бронхопневмония, отоци, астма, диабет, безсъние, при запек и наднормено тегло. Брюквата притежава активно бактерицидно действие и повишава имунитета.
Share