Фармланд: Бизнеса в България заора!

Напоследък думата "заора" започна по-често да се употребява в прекия, а не както до сега в условията на финансова криза - в преносния си смисъл.

„Ако искате да станете богати..- съветва Джим Роджърс, световноизвестен инвеститор, автор на бестселъри и един от открояващите се личности на Уолстрийт  –  ...станете фермери!”.

Цените на храните вече се изстреляха. Някои поставиха под въпрос колко дълго може да продължи това. Не и Джим Роджърс. Той прогнозира, че доходите от земеделие ще се увеличат драматично през следващите няколко десетилетия по-бързо от тези в повечето други индустрии - дори и банкерската Уол Стрийт. Същността на неговия аргумент е проста: „Ние не се нуждаем от повече банкери. Това, от което се нуждаем, са повече фермери. Невидимата ръка ще направи магия. "Светът има сериозен проблем в областта на храните", казва Роджърс. "Единственият реален начин да го решим, е да привлечем повече хора за селското стопанство."


От десетилетия сърцето на американската икономика е помпа за пари, а преди това именно  земеделието е бил основния източник на заетост. Стари градове и села са напълно изоставени, тенденция наблюдаваща се и в България. Технологиите, сферата на обслужването и финансите са основата на икономическия прогрес от 80-те на миналия век. Земеделието става икономически еквивалент на „Защитен вид” – подкрепено е от смесица от правителствени подаяния, субсидии, благотворителни концерти и др.


В последните няколко години, благодарение на богатите (и по-настървени) ново-възникващи пазари, средната класа и бума в био-горивата, земеделската дейност за пореден път се превърна в дейност на бизнес растеж. Във време, когато цялата световна икономика се крепи още известно време в един анемичен ръст, доходите на фермерите нарастват с над 20% за изминалата 2010 година и се очакват да скочат с още 20% през 2011 г. Цените на недвижимите имоти като цяло са отново падащи и през тази година. Но според статистики на Федералния резерв, стойността на средна по размер ферма се е удвоила за последните шест години. Земеделската земя все по-бързо се очертава като една от най-горещите инвестиции на годината на Уолстрийт. "Ние го правим от няколко години, много преди някой, да си помисли, че това е секси", казва Джеф Конрад, който оглавява Хенкок Земеделска Инвестиционна Компания. "Сега ние получаваме много обаждания и наблюдаваме все по-голяма конкуренция. Вече има огромен интерес в Ню Йорк."

 

  Не по различна е картината и в България – на пазара на земя вече се завърнаха повечето стари играчи, дружествата със специална инвестиционна цел, но освен тях вече инвеститори са и доста други в това число стагниращи и затихващи бизнеси, търсещи спасяваща диверсификация, нова нисша или възможност за растеж.

 

 Мениджърите на доста банки започнаха да се конкурират при предлагането на кредити на земеделски стопани, за инвестиции в земеделски земи и др., осъзнавайки, че риска в този сектор е далеч по-малък от повечето от досега кредитираните.
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!