Изгряващото японско слънце над българския пазар

Възможностите, които се разкриват пред  плахият,  тъкмо стабилизиращ се български пазар  стават все повече и повече.  На среща състояла се на 25.01.2011г. между  министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и  министъра на земеделието, горите и рибарството на Япония Мичихико Кано стана ясно, че островната страна има желание  да си сътрудничи  в няколко насоки с нашите производители.

 Към момента един от най-приоритетните проблеми за разрешаване на Япония е набавянето на пилешко месо.  Страната е засегната отново от птичия грип и недостигът на този хранителен продукт  на пазара е огромен.

В тази насока България може успешно да си сътрудничи с островната държава.

Очаква се скоро Япония да вземе решение за допускането до своя пазар на български пилешки продукти.

В момента се обработват санитарните досиета от Националната ветеринарно-медицинска служба в България и предстои да бъдат изпратени в Япония. След което да бъде взето решението за допускането до пазара.

На срещата са били обсъждани още и евентуалният внос на сирене и кашкавал.  България е известна със своето кисело мляко и този продукт е познат на японския пазар, но качеството на производните му млечни стоки  е не по-малко високо. В тази връзка Министър Мичихико Кано беше поканен да посети България и на място да се запознае с производството на сирене и кашкавал и сам да се убеди в това.

Интересът на азиатската страна,  обаче, не се ограничава само с този асортимент от продукти, а показва афинитет и към българското розово масло и към вино ни. Японските фирми желаят да използват наши суровини, за производството на техни продукти и възможностите за добро сътрудничество са съвсем реални. В момента японците са пощурели по аромат на българското розово масло и го използват в най-различни форми.

Това дава възможност  на много български земеделци и производители да намерят или да разширят пазара си и да реализират по-големи количества продукция.
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!