Индустриален коноп

Растенията на индустриалният коноп са редица разновидности на Cannabis sativa L., които са предназначени за селскостопански и промишлени цели. Въпреки че и индустриалният коноп, и марихуаната са от рода на Cannabis Sativa L., сортовете, които се използват за продукти от индустриален коноп (семена, влакна и т.н.) и тези, които се използват за производство на марихуана (цъфтящи върхове и листа) са различни. Освен това и се отглеждат по различен начин.

Индустриалният коноп има множество приложения, той се използва за производството на хартия, текстил, биоразградима пластмаса, здравословни храни и гориво. Едно от първите познати опитомени растения, както и една от най-бързо развиващите се биомаси.  Конопът може да се използва и за замяна на много потенциално вредни продукти, като например дървесната хартия ( в производството на която се използва белина, а като отпадъчен продукт се образува полихлориран дибензодиоксин, известен повече като диоксин, който е карцерогенен).  Най-силният химикал, който е нужен да избели и без това светлия коноп, е водороден прекис, който не е токсичен.

 Промишленият коноп се произвежда в много страни по света. Големите производители са Канада, Франция и Китай. Макар че значително количество коноп се изнася за Съединените щати повече, отколкото за която и да е друга страна, правителството на САЩ продължава да не прави разлика между марихуаната и не-психотропния Канабис, който се използва за промишлени и търговски цели.

Възможно е да се отгледа органичен коноп в по-голямата част от обработваемите площи на света. Има много разновидности, които могат да бъдат избрани по различните им характеристики – високо съдържание на масло или техните влакна със семенни банки, притежаващи над 100 щама на промишлен коноп.

Бързо развиващото се растение притежава силна съпротива срещу повечето вредители и също може да се отглежда с други бобови култури, като периодът му на растеж е само 8-12 седмици.

Индустриалният коноп е с дълго развит главен корен и е в състояние да достигне вода, като се свързва и аерира с почвата, така както други растения не могат. Поради тази причина може да се използва за възстановяване на земи, предразположени към суша .

Събраната реколта е с висок процент на целулоза, хранителни протеини, масла и фибри с над 50 000 приложения в различните индустрии.

С дълги и много силни ликови влакна, конопът е използван в продължение на хиляди години в производството на дрехи, въжета и канапи, също така се добавя към влакна като лен, коприна и памук. Той притежава и свойства срещу мухъл, UV защита и термодинамични и хипоалергични свойства, което го прави използваем в много продукти. Влакната му се използват и за производство на фибростъкло и хартия.

Конопът произвежда четири пъти повече суровина за производство на хартия от дърветата.  Той може да бъде засаден между 1-3 пъти на сезон в зависимост от локацията и може да бъде рециклиран до 10 пъти повече, в сравнение с 3 или 4 пъти за дървесна маса хартия. 
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!