Разпродаване на земеделски имоти от ДПФ на инвеститори от Израел

Заявки за инвестиционни си намерения в областа на българското земеделие, напоследък правят израелски компании, които желаят да закупят имоти у нас. Тази информация бе съобщена от агроведомството, след срещата на министър Мирослав Найденов и министъра на земеделието и развитието на селските райони на Израел - Шалом Симхон.

Идеите за съвместна дейност, които са били обсъждани, са в посока на разпродаване на част от имотите на Държавния поземлен фонд, които в момент на криза, държавата не може да управлява и стопанисва. Българският министър на земеделието и храните, се надява на съвместни проекти с Израел, за по-ефективно управление на земеделските територии. Детайли по плановете за сътрудничество, не бяха коментирани.

Предоставената от министерството информация, обаче не беше посрещната много радушно, от собствениците на земеделски земи, нито от фирми работещи в областта на земеделието.

Към момента все още български компании, не са придобивали чрез покупко-продажба имоти от ДПФ. До скоро единственият начин за придобиване на държавни парцели, беше чрез замяна. След излезлите наяве злоупотреби с този тип процедура, тази практика беше прекъсната.

Други теми, които са били засегнати на срещата между българският и израелският представител са:

- сътрудничеството в технологиите за напояване и проекти за земеделски земи;

- съдействие в областта на безопасността на храните;

-модернизиране на млечното говедовъдство в България;

-месопроизводство и специализиране в отглеждането на месодайни породи говеда в България, с цел да се изнася месо за Израел, тъй като там съществува недостиг.

Особенно привлекателна и за двете страни е последната възможност за съвместна дейност, поради това, че е възможно да се подсигури пазар за изкупуване на продукцията на българските говедари и да се осигурят хранителни стоки за Израел.
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!