Ранните домати - задължително подхранване през юни

За ранно полско или градинско производство на домати са подходящи защитени от ветрове, дълбоки, топли и с еднороден състав песъчливо-глинести почви. Такива има, най- вече в по топлите части на страната ни-Пловдиско, Петричко, Сандански и др. Добре е преди торенето и основната обработка, площите да се подравнят. Дълбочината на засаждане е 2-3см над кореновата шийка. Веднага след засаждане се полива ръчно с лейка - по 2-3л леко затоплена вода на растение. В момента на засаждане разсадът трябва да е с дължина 18-20см, с къси междувъзлия и добре оформена коренова система.

Грижите след засаждане на растенията се състоят в обработка на почвата, поливане, подхранване, борба срещу плевелите, неприятелите и болестите. През вегетацията ранните домати се окопават 3-4 пъти. Първото окопаване е на дълбочина 5-8см след като растенията се прихванат. Следващите окопавания се правят най-често след дъжд или поливане на дълбочина 10-12см.

Доматите се подхранват на няколко пъти. Първият път е когато се оформят първите плодове, вторият двадесетина дни по късно, а третият е след прещипването на върховете. Този момент за ранните домати настъпва през юни и не бива да се пропуска. По това време плодовете от първото съцветие започват да избистрят тъмнозелената си окраска.

За подхранване обикновенно се използва амониева силитра. Сто-двеста грама на 10кв. м стигат. Но за предпочитане е подхранването с оборска тор, разреден във вода. В едно малко стопанство поливането на насажденията е най-удобно да се прави с лейка без решетка или кофа, като всяко растение се подхранва отделно и се внимава да не се опръскат зелените части, за да не изгорят. Ако все пак пръски тор попаднат по листата или стеблото на културата, трябва да се полее обилно, чрез дъждуване, за да се запази растението.

При добра грижа, можете да получите добив от ранните домати през юни, юли.
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!