Пшеницата - основна земеделска култура в много страни

Пшеницата е една от най-разпространените зърнени култури в свеата. Около една трета от населението по света разчита на пшеницата, за своето изхранване. Използва се в производството на най-масово употребяваните хранителни продукти-хляб, макарони, паста, кексове и много други.

Пшеницата, в своята естествена нерафинирана форма, съдържа изключително полезни вещества за човешкия организъм. За да се възползваме от тях е необходимо да консумираме продукти, направени от пълнозърнеста пшеница, а не от рафинирана, при която природните й богатсва се загубват. Здравословните предимства на пшеницата зависят изключително много от това, в каква форма я приемате. Ако тя е обработена на 60% в обезцветено, бяло брашно, това означава, че с тези 40%, които остават неизползваеми. – губят се половината от наличните витамини В1, В2, В3, фолиева киселина, калций, фосфор, цинк, желязо и фибри. Пшеницата и останалите пълнозърнести култури понижават риска от диабет ІІ. Пшеницата, както и другите пълнозърнести култури, са богат източник на минерала магнезий, който действа като кофактор за голямо количество ензими.

Едни от най-големите производители и износители на пшеница са САЩ, Канада, Китай, Русия, Индия и Франция.

Пшеницата е със средни изисквания към топлината, а към влагата- с умерени. Тя не понася високи температури, особено в периода на наливаното на зърното. Критични по отношение на влагата фази са изкласяването, цъфтежът и наливаното на зърното. Засушаването през този период води до силно понижаване на добива. Поради това географските дадености на посочените страни позволяват по-големи и добри добиви.

При благоприятни условия пшеницата пониква за 8-10 дни, а вегетационният период е 260-280 дни. Изискванията на културата към почвените и предшественици не са малко. Трябва да са разнообразни ботанически групи, да освобождават рано полето, да оставят след себе си почвата чиста от плевели и без растителни остатъци.

Най-подходящи предшественици за отглеждане на пшеницата са грахът, фасулът, ранните картофи, дини, пъпеши и други култури, които обогатяват почвата с азот и освобождават рано полето.

Пшеницата се развива добре и след торените окопни култури - царевица, слънчоглед, тютюн, памук, цвекло. Те са и основни предшественици за нея в нашата страна, защото площите, засети с бобови култури, са малко.

Лоши предшественици за отглеждане на пшеницата са житните култури - пшеница, ръж, ечемик и овес. Пшеницата не трябва да се отглежда след себе си.
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!