ПАУЛОВНИЯ - „ Дървото на Бъдещето”- новата мода в земеделието

Пауловния - звучи ли ви това наименование поне малко познато или се чудите какво е това - цвете, животно, растение... яде ли се, пие ли се...!? Отговорът е, че това е вид дърво, произхождащо от Китай. Днес е по-известно с наименованието „Дървото на бъдещето" . Това растение се счита за уникално, поради изключително бързият си растеж. Прираст, като този на пауловнията -1куб. м. за 7-8 години е несравним, с който и да е друг дървесен вид. Бързият растеж на този дървесен вид го прави особено ценен за засаждане на големи промишлени масиви, на опожарени гори, табани и свлачища. За разлика от други видове, Пауловния достига височина от 5–10 метра само за 2 до 4 години.

Заради красивия си вид през пролетта и лятото, дървото е подходящо за декорация на паркове и градини. Цветовете му са гроздовидни, с цветове от кремаво до тъмновиолетово, а листата му са големи и осигуряват прохладна сянка. Пъстрият цвят на съцветията и тяхното ухание привличат пчелите, като така се допринася много за развитието на пчеларството. Медът, който се получава от тези цветове, е изключително светъл и по качества превъзхожда многократно акациевия. Особено полезен е при проблеми с горните дихателни пътища, белите дробове, а също и храносмилателната система. Напоследък цветовете се използват много интензивно в козметиката за производство на парфюми, ароматизатори и на други козметични продукти.

Дървесината на Пауловнията пък е изключително подходяща за мебелната индустрия. Изключителна здравина и лекота са отличителните характеристики на тази дървесина. Дървесният материал от Пауловния е незаменим в корабостроенето, самолетостроенето, за изработка на дъски за сърф, каравани и др. Той лесно се поддава на всякакъв вид обработка. Здравината, гладкостта и липсата на дефекти я прави предпочитана суровина в строителството, в мебелната индустрия, за облицовки, фурнири, играчки, опаковки и други изделия. Дървесината има невероятен резонанс, който високо се цени и търси при изработването и на музикални инструменти.

Относно здравината - изключително жилава и устойчива на огъване и усукване. Трудно абсорбира вода и не е лесно запалима, устойчива на дървоядни насекоми и неподатлива на гниене. Дървеният материал, притежава добри топло и шумоизолационни качества, несравними с друга дървесина, което я прави идеален материал за изработка на сауни, подове и настилки.

Листата на Пауловнията също намират немалко приложение сред бита на хората. В Китай, те се използват във фармацията за лекуване на редица заболявания, като бронхити, чернодробни заболявания и др. Листата са големи и поемат огромни количества въглероден диоксид, освобождавайки кислород. Това прави незаменима Пауловнията за хората с проблемно дишане, нуждаещи се от чист въздух. Заради добрата им хранителна стойност и смилаемост се използват за фураж на животните, а есен след листопада обогатяват почвата с азот. Интересно е приложението на Пауловнията за производство на биогориво. При производството се използва цялата биомаса на растението: съцветия, листа, клони, стъбло.

 Отсичането на дървото и използването му в различни направления, не представлява проблем, поради факта, че не е необходимо повторно му засаждане, тъй като корените му нарастват бързо и навлизат все по-дълбоко в почвата, като след всяка сеч може да се получава повече дървесна маса след отрязване.

Пауловнията има толкова много приложения, а все още като тип дърво е слабо известна в България. В световен мащаб обаче, тя е намерила своето признание и се отглежда и използва във все повече страни. Очаква се Пауловнята да е новата мода в българското земеделие.

 
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!