Капризнатa овошка - крушата

Крушата - без съмнение един от най-любимите и обичани плодове. Независимо как ще я консумираме-дали в прясно или в преработено състояние- под формата на нектари, конфитюри, фрешове или др., тя си остава все така вкусна и за млади и за големи. Крушата е плод, богат на минерални вещества - калций, фосфор, витамини. Пресните круши са източник на енергия, поради на високото си съдържание на фруктоза и глюкоза. Крушата е едиствената от всички плодове, която най-добре доузрява, когато е откъсната от дървото.Те се берат напълно узрели, но още не готови за консумация.

Оптималната температура за съхранение на крушите е -1 и относителна влажност на въздуха 90-95%. За поддържане на равномерна температурапри съхранение, особено внимание трябва да се отделя на правилното разположение, благодарение на което въздуха може да циркулира свободно.

При производството на крушата, трябва да се има впредвид, че тя е плодоносно дърво с много специфични условия за отглеждане, както по отношение на торенето, така и местоположението на района за засаждане. През последните години се присажда върху дюлеви подложки, които изискват леко кисели почви. Вече се намериха и различни решения за борбата с крушовата бълха и другите паразити по крушата, благодарение на вноса на нови препарати. Господстващите сортове в Гърция са сортовете: Кристали, Контула и Уилямс. При сортовете, които се отглеждат по света първо място заема Conference следван от Abate Fetel. Преди изграждането на едно крушово насаждение необходимо условие е да се направи анализ на почвата, описание на механичния състав, pH и количеството на активния калциев карбонат. След което критичен момент за успешното отглеждане на крушата се явява изборът на подложка. Тя трябва за бъде съобразена с почвените условия.

Най-подходящи за отглеждане на крушата са местата с дълбоки, богати с хранителни вещества песъчливо-глинести почви, но видът успява и на места с канелени, кафяви и сиви горски почви на слабо наклонени склонове. Трябва да се избягва засаждането на крушата в дворните овощни градини на дръвчета, прaисадени на семкови подложки, тъй като дърветата върху тези подложки образуват големи корони и започват да плододават късно. Те може да се отглеждат само в засушливи райони с осигурено поливане. Крушови дръвчета, присадени на дюлеви подложки, са по-слабо растящи, образуват по-малки корони и встъпват рано в плододаване. Крушовите сортове са самобезплодни и за да раждат, трябва да се засаждат фиданки от взаимно опрашващи се сортове.

Някои от най-отглежданите у нас сортове са Добра Луиза, Попска круша, Уилямс, Абате фетел.

Плодовете на сорта круши Добра Луиза са средно едри, но в години с по-слабо плодородие стават едри. Формата им е правилна, продълговата, яйцевидно-крушовидна. Кожицата е тънка, нежна, лъскава, осеяна с много сиви точици. При пълна зрялост добива лимонено-жълт цвят с леко и красиво зачервяване откъм слънчевата страна. Плодовото месо е бяло, меко, много сочно, топящо се, с приятен сладък и малко виненокисел вкус. Вкусовите качества, общо взето, са много добри. Плодовете зреят в края на август и началото на септември, но могат да се съхраняват и до октомври. Издържат добре на транспорт. Дървото расте доста буйно. Образува широка и много рядка пирамидална корона. Започва да дава плодове рано и редовно. Сортът круши Добра Луиза е добър опрашвач.

Попската круша е сорт, при който плодовете придобиват беритбена зрелост в началото на октомври, а са годни за консумация през ноември. Те са едри до много едри, със средно тегло 180-250g., удължено- крушовидни. Кожицата е дебела, гладка, зеленожълта до сламеножълта, със слаб руменец, многобройни точки и кафява линия по дължината на плода, омазнява се при съхраняване.

Уилямс е сорт, при който плододаването встъпва рано и има много добра и редовна родовитост. Устойчивостта му на зимни студове е средна, а на повратни-над средна. Има класическа форма за круша. Най- сладката и ароматна круша. Плодовете узряват през третото десетдневие на август-началото на септември. Те са много едри, притъпено или пресечено крушовидни, с неравна повърхност.

Абате фетел е сорт, който е по-слабо застъпен у нас, но се отличава изключително много от другите. Този тип круша е смятана за царицата на крушите. Има издължена крушовидна форма. Отличава се с прекрасни вкусови качества и аромат.
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!