Българите търсят храни родно производство, а не чужд внос

 

Направено обстойно проучване показва, че българските клиенти предпочитат хранителни продукти от местни производители, като обществото твърдо подкрепя родната продукция. Най-търсени стоки са хлябът, хлебните изделия и млечните продукти, следвани от плодовете и зеленчуците, месото и колбасите, лютениците и консервите и сладкарските изделия. По-голяма част от населението се опитва да разбере дали храната, която се предлага, е произведена локално, но невинаги произходът може да се проследи, особено при плодовете и зеленчуците.

Освен с по-добрия си вкус и качество, българите търсят местната продукция и поради желанието да стимулират родното производство, създавайки повече локални работни места. Освен това, когато хората пазаруват продукти местно производство, в региона остават два пъти повече пари. За щастие от съюза "Произведено в България" отчитат известен пробив в усилията за партньорство с големите търговски вериги.

Според "За Земята" местните и централните власти е нужно да вложат повече усилия, за да се популяризират съществуващите места и начини за закупуване на местно произведени храни като фермерските пазари, хранителните кооперативи и др.
 
Ивайло Попов от "За Земята" смята, че в момента се намираме в една все по-глобализираща се и индустриализирана хранителна система, която унищожава работни места, уврежда околната среда и създава скъпи хранителни скандали. В същото време българските земеделски производители, особено малките и средните изчезват. Проучванията им показват, че обществената подкрепа и тази на политиците за нещо по-различно трябва да направи много повече за поддържането на устойчиво произведената местна храна и за изграждането на местните хранителни икономики, които да съживят българските селски райони. Те призовават министъра на земеделието Десислава Танева да поведе дебат за трансформирането на хранителната система в страната, като постави местната и устойчиво произведена храна, дистрибутирана чрез къси вериги на доставки в същността си, както и да насочи максимално субсидии за земеделски стопани в тази посока. От това ще спечели обществото, също местните земеделски производители, както и околната среда.
 Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!