Брюкселското зеле-отглеждане

Брюкселското зеле е зеленчук, който е често използван в ресторантьорският бизнес и в домакинствата.

Ядливата част на брюкселското зеле представлява дребни зелчета с диаметър 2,5-5 см. Те се образуват в пазвите на листата по дължината на стъблото на височина 20-60 см. Зелчетата съдържат до 130 мг % витамин С. Броят на зелчетата на едно растение достига до 90. Те са нежни, крехки и с отлични вкусови качества.

Относно отглеждането- брюкселското зеле се различава от главестото, поради това, че е по-студоустойчиво. Може да издържи на температури до -10°С, поради което не е проблем да зимува и на открито. Към засушаване, растението обаче е чувствително. Обича светлината, влаголюбиво е и има високи изисквания към почвата. Висок добив от брюкселско зеле се получава на структурна, богата с органични вещества и с висока влажност почва. Брюкселско зеле не понася торене с пресен оборски тор, защото той предизвиква силен растеж на листата и образуване на рехави зелчета. Брюкселско зеле е много взискателно към азота и калия. Отглеждано на бедна почва, брюкселското зеле забавя свиването на зелчетата и дава нисък добив. Благоприятна почвена реакция е слабо киселата до слабо алкалната - рН 6,5-7,5. На много кисели почви по зелчетата се явяват ръждиви петна. Брюкселското зеле се отглежда чрез разсад. Поради дългият му вегетационен период, семената му трябва да се засяват още през април на открити лехи или в студени парници. Разсадът се засажда в края на май - началото на юни. Понеже брюкселското зеле не обича засенчване, то трябва да се разсажда на по-големи разстояния, примерно 60-70 см. на 60-70 см. Зеленчукът изисква редовно плевене и трябва да се полива на всеки 3-4 седмици по време на сезона на растежа.

Около месец и половина два преди прибиране на реколтата, крайните пъпки на брюкселското зеле се откъсват, за да се предотврати растежа му на височина и енергията да се насочи към развитието на брюкселското зеле.

Брюкселското зеле се прибира късно - към края на октомври, началото за ноември. Това го прави предпочитан за прясна консумация, през това време на годината, зеленчук.

Брюкселското зеле е храна, с изключителни полезни свойства. То е добър източник на много основни витамини и фибри. Богато е на витамин C. Особенно подходящ е за консумация, ако имате хиперфункция на щитовидната жлеза и предпазва от рак на пикочния мехур и други ракови заболявания.

 




Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!