Ферми за охлюви-новият атрактивен сектор в земеделието

Пазарът на охлюви се оказа доста интересен за българите в периода на световна криза. Стоката се изнася основно във Франция и Италия, където охлювите са признат деликатес. Имайки основни клиенти, нашата страна, може да развие динамичен отрасъл с отглеждането на охлюви. Изграждането на подобни ферми стана сравнително популярно най-вече в Плевенско, макар и продукцията от тях да не се радва на много любители в България.

Бизнесът е изключително нискорисков поради няколко факта: на първо място охлювите са животни, които почти не боледуват, началните капиталовложения са малки, печалбата е голяма, а и на база предоставеното ноу-хау от италианските ни партньори - рискът за бъдещите охлювъди е намален до минимум.

Хората в България, които в миналото гледаха прасета, крави и пилета, сега търсят алтернативни източници за преживяване, като подобна ферма може да се направи на различни площи земя. Всичко необходимо се внася от Италия, също от там се доставят специални мрежи, семена, репродуктори (охлюви в зряла полова възраст служещи за възпроизводство) и всички други необходими консумативи. Вложеният труд в една ферма от 5 дк. е около 400 часа годишно. Работа не е сложна, не изискват много усилия. Не е необходимо специално образование или скъпоплатена земеделска техника. В последните години все по често се говори за алтернативно земеделие и се търсят варианти за развитие и намаляване на необработваемите площи. Това е изключително трудна задача тъй като всички други отрасли изискват много големи инвестиции, наличие на нова и скъпа земеделска техника ,задълбочени и специфични познания, това само по себе си води до огромни първоначални инвестиции. Паралелното разглеждане и анализиране на посочените по горе причини и показатели на охлювъдния сектор, по безспорен начин доказаха, че той е с най-сериозна заявка за алтернативно земеделие в България. Една прекрасна възможност за създаване и развитие на високо доходен семеен бизнес.

Очаква се до края на годината България да изнесе около 800-900 тона охлюви и сходни продукти, което е до пет, шест пъти повече от 2008 година, информира пражкото издание. Френските любители на деликатеси, проявяват такива пристрастия към този вид храна, че българите се надяват през следващата година да открият нови 300 ферми, в допълнение към вече съществуващите 50. Франция и Италия, които са най-големите потребители на охлюви в Европа, годишно поглъщат между 25 и 36 хиляди тона, но понеже популацията им на Запад намалява, тези страни разчитат главно на внос от Източна Европа. Тази ниша, която се отваря за нас е възможност, която може да размие отрицателните ефекти на финансовата криза за определени фамилии, ангажирани с този тип дейност. Share
Share
зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
Нямате продукти в кошницата!